concertgebouwKA.jpg

dirigente2

 

Dirigent en fluitiste Frédérique Chauvet behaalde haar diploma dwarsfluit aan het Conservatoire de Versailles in Frankrijk. Na haar studie legde ze zich toe op de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Zij studeerde musicologie aan de Universiteit van Amsterdam, traverso bij Bart Kuijken en Wilbert Hazelzet aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en koor- en orkestdirectie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en in Parijs bij Pierre Cao.Sinds 2000 dirigeert zij haar ensemble BarokOpera.

Daarvoor leidde zij als artistiek directeur van ARMA reeds de Académies d’été de Dinard met opvoeringen van Orfeo de Monteverdi, Dido & Aeneas, King Arthur en The Fairy Queen van Purcell, Dardanus van Rameau en Médée van Charpentier,en Armide en Le Bourgeois Gentilhomme van Lully. In 1997 bracht zij de Tragédie Lyrique Arion van de Bretonse auteur J.B. Matho tot leven met een CD-opname, daarna Alcestis, een minder bekende masque van G.F. Händel. ln 1999 werden de Académies d’été opgevolgd door de Opéras d’été de Dinard,

Als specialiste op het gebied van barokopera en opéra-comique paart zij eisen van hoge artistieke kwaliteit aan de wil om toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Graag wil zij werken laten herleven, die muzikaal magnifiek zijn, maar waarvan de scenische presentatie nadere behandeling behoeft, zoals de Engelse semi-opera’s Fairy Queen, King Arthur , A Tempest), of veelvormige stukken als de Zauberflöte (gespeeld voor een uitverkocht Opéra d’Avignon) en opéras-comiques van o.m. Gluck, Boieldieu, Offenbach, Massé en Grétry, die hun actualiteit hervinden in hedendaagse ensceneringen en daarbij hun authentieke raffinement behouden door het spel op tijdeigen instrumenten .

In 2011 bracht zij Le Nozze di Figaro in kameroperaformaat en, Glucks L’Ivrogne Corrigé , alsmede Le Tableau Parlant van Grétry. In 2012 werd zij voor de vierde maal uitgenodigd door het Koninklijk Concertgebouw , hernam zij de Nozze en werd haar L’Ivrogne Corrigé opgevoerd in de Opéra de Paris Bastille. In 2013 kwam zij met twee nieuwe Purcellvoorstellingen William & Mary en Dido & Aeneas, Liefde en Hel. Daarnaast werd haar opname voor Renaissancefluitkwartet Le Parler et Le Silence bekroond met een Diapason d'or.

dir1

In 2014, dirigeerde zij vijf uitverkochte voorstellingen in het Théâtre de l’Athénée à Paris en kwam daarna met Purcells Dido & Aeneas terug in Nederland Ook Willam en Mary werd hernomen, terwijl een nieuwe voorstelling, de Handel Revue (waarin ook werk van Lully en Rameau te horen was, alsmede Pergolesi’s La Serva Padrona) het licht zag.

In 2015 trok ze met Don Juan, 1815 door Frankrijk en Nederland en werd King Arthur hernomen in een uitverkochte Bijloke te Gent (B).

In het seizoen 2016/7 dirigeerde zij op uitnodiging van het Zwitserse Opéra Louise een internationale toernee van Händels Acis en Galatea, onder andere in het Théâtre Equilibre de Fribourg met l’Orchestre de Chambre Fribourgeois.

In 2017/18 voert een nieuwe toernee van King Arthur haar van de grote Nederlandse zalen, via zomerfestivals en het Parijse Théâtre de l’Athénée, naar het Staatstheater voor Kameropera van Sint Petersburg.

In 2019/20 komt zij met haar pastiche De Ontmaskering van Peter de Grote, en vervolgens met Offenbachs Voyage dans la lune in samenwerking met het jongleursgezelschap Les Objets Volants.

Frédérique Chauvet is voorzitter van de Fédération des Festivals de Musique Classique de Bretagne, en Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres

 

Terug naar boven